Een geslaagde Kunstschatten van Schalkstad 2012
Na een spetterende KSS week, 27 oktober tot 3 november, van beeldende kunst, toneel, muziek, diverse workshops, verhalen, poëzie en fotografie, heeft de kunstmanifestatie van Schalkwijk voor een positief beeld in Haarlem en omgeving gezorgd. Het was overal bekend dat de KSS de voorloper was van de Haarlemse kunstlijn en dat KSS een belangrijk evenement is, omdat het een groot deel van de bewoners van de grootste wijk van Haarlem weet te bereiken en enthousiast te krijgen om mee te doen.

Waar word je enthousiast van
Jong en oud hebben met plezier gewerkt onder het thema van dit jaar: ‘Waar word je enthousiast van’.

Multicultureel Defilé

Dat we deze prachtige kunst- week hebben gehad, is mede dankzij een financiële bijdrage van het cultuurstimuleringsfonds en van het leefbaarheids-budget.
Er zijn veel bezoekers geweest. Een aantal kunstwerken is verkocht. Bezoekers kwamen uit heel Haarlem en omgeving en zelfs uit andere steden.
Vernieuwend aan dit evenement is dat dit jaar, gedurende een week lang de kunstexposities te bezichtigen waren op 13 locaties. In 2011 waren het slechts 3 locaties.
Tevens heeft Kunstschatten van Schalkstad gezorgd voor een wijkenverbinding met de Slachthuisbuurt.

Optreden van de
percussiegroep Ngoma Kongo

Daar waren ook werken van kunstenaars tentoongesteld o.a. bij Rebup ART. Bovendien zijn er ook, speciaal voor deze editie van KSS, kunstwerken van de Creakids van Dock Hamelink (Slachthuisbuurt) en de Kinderen van de Huiswerkbegeleiding van De Kas (Meerwijk) tentoongesteld. De betrokkenheid van de jeugd werd door ons zeer gewaardeerd.

Opening en afsluiting
In wijkcentrum Laan van Berlijn 1, heeft de groep Ngoma Kongo gezorgd voor een fantastische opening en weer een mooie afsluiting van de week.
Menno Evers, stadsregisseur van Schalkwijk, heeft het voorwoord geschreven en de genodigden van harte welkom geheten. Daarna vond plaats een multicultureel defilé van de verschillende culturen die Schalkwijk rijk is. Aansluitend een toneelstuk van Frans Hals en Malle Babbe, gespeeld door acteur Fred Rosenhart en Arma Klaasen.

Muzikanten in combinatie met verhalenvertellers en dichters van Septijn, hebben deelgenomen aan het programma op zondag 28 oktober,

Stukje van het toneelstuk 
van Frans Hals en Malle Babbe

en hebben in simultaan op 7 expositielocaties de bezoekers weten op te vrolijken met gedichten, verhalen en muziek, tijdens de kunst en taalroute.

Jaarlijks evenement
Dit jaarlijks evenement is een initiatief van Stichting Ngoma Kongo die graag de verborgen kunst-schatten van de bewoners van Schalkwijk aan het publiek wil tonen.


Expositie van kunstenaar Wouter Moné in wijkcentrum Europawijk, 
Laan van Berlijn 1

“Het smaakt naar meer...”, zegt Sylvia van Nierop, die in wijkcentrum Meerwijk heeft geëxposeerd en een gratis kunstzinnige workshop heeft gegeven. “De samenwerking met andere organisaties is wat ons werk sterk maakt. We zijn blij met de vele positieve reacties op dit evenement,” aldus Elizabeth Bondo, hoofdorganisator van de Kunstschatten van Schalkstad.

De organisatie:
Samba Suzan (Stichting Ngoma Kongo),
Fred Rosenhart (ambassadeur KSS),
Marion van der Vegt (Rebup),
Maya Plas en Nico van den Raad (De Blauwe Kom),
Sylvia van Nierop (bewoner)
en Elizabeth Bondo (Mayamba) voorzitter stichting Ngoma Kongo.