SEPTEMBER 2013
Kunstschatten van Schalkstad 2013
Kunstschatten van Schalkstad (KSS) dé jaarlijks kunstroute van Haarlem Schalkwijk. Het thema voor 2013 is “Mi casa es su casa” (mijn huis is jouw huis) voor bewoners, kunstenaars en artiesten uit Schalkwijk en belangstellenden van buiten Schalkwijk e.o.

Verborgen kunstschatten
Stichting Ngoma Kongo wil met dit initiatief de verborgen kunstschatten van deze minder bekende groep, groot en klein aan het publiek tonen en ze in het zonnetje zetten. Geen ballotages nodig, geen drempels, voor iedereen toegankelijk!  
Tevens om Schalkwijk in de belangstelling van een breed publiek van buiten Haarlem te brengen en die kunstzinnig te introduceren en te doen groeien als Schalk-Stad.

Kunstroute 
     en . . .
Dit jaar wordt deze kunstroute voor de 3e keer georganiseerd en het gaat plaatsvinden in zeven openbare ruimtes, nl.
winkelcentrum Schalkwijk,
Centrum Finlandia,
Zorgcentrum Schalkweide, Rozemarijn,
wijkcentrum Europawijk, Belcanto
en Atelier ArtAndré.
Routebeschrijving   klik op het plaatje hieronder.

. . . en optredens
Het is een bijzondere gebeurtenis in Schalkwijk en dit jaar mogen de kunstenaars zelfs thuis exposeren. Onze opzet is om het laagdrempelig te houden, zodat iedereen mee kan doen: jong en oud uit alle verschillende culturen die Schalkwijk rijk is. Dat het multicultureel is, is dat wat Schalkwijk onderscheidt en belangrijk maakt.     
Bewoners en kunstenaars samenbrengen voor een gezamenlijke doel: talenten te ontdekken, het mooie van Schalkwijk naar boven te halen en betrokken zijn bij het grote feest dat “Kunstschatten van Schalkstad” heet.
Muziekoptredens, toneel, taalkunst, workshops, dans, etc. zijn vaste onderdelen van dit vierdaagse festijn.
Als publiektrekker zullen het winkelend publiek, bezoekers en belangstellenden, tijdens de kunstroute kennis kunnen maken met de nieuwste kunsttechniek: een 3D-printer demonstratie op zaterdag 5 oktober van 10.00 tot 17.00 uur.

Feestelijke opening en activiteiten
Vanaf donderdag 3 oktober, 12.00 uur zijn de exposities te bezichtigen op de verschillende locaties. De officiële opening is later op die donderdag om 16.00 uur, in het winkelcentrum. Stadsregisseur van Schalkwijk, Michel de Graaf, zal een welkomstwoord spreken. Dit zal door muziekoptredens en een Tango dansworkshop van Haarlemse amateur artiesten worden omlijst.

Van vrijdag 4 t/m 6 oktober 2013 zullen veel leuke activiteiten plaatsvinden op het centraal plein van het winkelcentrum, maar ook op alle andere expositieruimtes staat een aantrekkelijk “schatzoeken spel” gepland, waar vele prijzen te winnen zijn. Het doel is om het publiek aan te trekken tot de kunst en elkaar te ontmoeten.

Feestelijke afsluiting
Op zondag 6 oktober is het koopzondag in het WC. Schalkwijk. Er is van alles te doen, en ook voor de kinderen is er een kleurplaat wedstrijd. De drie mooiste kleurplaten worden gekozen door de organisatie van “Mi casa es su casa” en gehonoreerd met een prijs.
De feestelijke afsluiting vindt plaats in het “Belasting Paradijs”, Surinameweg 2, met een optreden van de Syrens (Meiden muziekgroep uit Schalkwijk).
De kunstroute is iedere dag open van 10 uur tot 18 uur. Donderdag 3 oktober is het van 12.00 uur tot 21.00 uur in het winkelcentrum schalkwijk.
We zullen het programma ter zijner tijd aanbieden en er zal een catalogus, met alle deelnemende kunstenaars, voor een klein prijsje aangeboden worden.