17 OKTOBER 2013
Eindverslag KSS 2013
Schalkwijk, Haarlem, 3,4,5 en 6 oktober 2013

Kunstschatten van Schalkstad 2013, "Mi casa es su casa"
Het zit er weer op voor dit jaar: de jaarlijkse kunstroute van Schalkwijk. Georganiseerd door Stichting Ngoma Kongo en voor de derde keer gehouden alweer. Deze kunstroute is speciaal in het leven geroepen om kunst wat toegankelijker te maken. Kunst is immers creatieve vrijheid?!

Zonder ballotagecommissie mensen laten meedoen met de kunstroute. Iedereen die zich op één of andere manier bezig houdt met iets creatiefs en dat graag wil exposeren geeft KSS hier de mogelijkheid dat te doen. Uw postzegelverzameling is in die zin natuurlijk niet echt een kunstzinnig item maar wellicht heeft u met postzegels iets heel creatiefs en/of aparts gecreëerd.

Voor dit jaar was de keuze weer ruim en op verschillende locaties was dan ook kunst te bewonderen. Van schilderijen naar fotografie, van werken met bladgoud tot het maken van sieraden. Van schrijfkunst weer naar beeldhouwkunst.
dansgroep MAS&CO

In het winkelcentrum was dus veel te beleven. Maar ook op de andere locaties van deze jaarlijkse kunstroute KSS was kunst te bewonderen. De route was op de website van KSS te vinden.

Naast de kunst was er ook weer veel ander vertier op de vier dagen van de kunstroute.
Zo was er een heus gospelkoor Contrubas en MAS&CO; een groep dansers die verschillende opvoeringen deed en een verkorte maar vooral snelle workshop voor iedereen die aanwezig was.
"Het leek een heuse flashmob!"
Dat waren de woorden van John Schrama tijdens zijn workshops Argentijnse tango in het winkelcentrum van Schalkwijk in Haarlem. Op meerdere dagen gaf El Compas de workshops en elke keer was het een succes en dansten verschillende mensen de tango met John en zijn danspartner mee. (zie video)

Het energieke trio ♪Kia-Singers♪ deed een duit in het Kunstschattenzakje met een aantal heerlijke nummers waarbij uiteindelijk iedere aanwezige opstond en meedanste op de heerlijk tonen van de gitaar en de stemmen van de mannen. Over gitaar gesproken: Angélica begeleidde zich zelf met gitaar en zong een aantal mooie stukken.♪♪♫

Ngoma Kongo♪♫ liet vanzelfsprekend de Ngoma's luid en opzwepend klinken om iedereen van Kunstschatten van Schalkstad te doen horen en naar het evenement te roepen. "Mi casa es su casa!"

Mayamba van Ngoma Kongo deed samen met Mascha Tielemans van MAS&CO een speciale voordracht: Mascha danste/bewoog expressief op het gedicht van Mayamba Elizabeth Bondo.

De Haarlemse dichtlijn op tournee deed ook mee. Verschillende dichters lazen hun werk voor en de mensen waren zichtbaar geïntrigeerd. Allemaal aan elkaar gepraat door Marten Janse. Niet alle namen weet ik meer, maar Grim Bouwmeester herinner ik me nog. Ook trad PM Delèfre grappig op met zijn gitaar en mondharmonica waarbij hij humor allerminst op de achtergrond deed verdwijnen.

Voor een ieder wat wils dus. Voor de grote mensen onder ons kunst van hoog niveau maar zonder ballotage-commissie. Het "schatten zoeken" spel voor jong maar ook voor de ouder(s)(en). En voor de kleine mensjes waren er kleurplaten in het winkelcentrum.

Ook kon men bij ArtAndré meedoen met een workshop werken met bladgoud. Verder deed huisarts Wouter van Kempen de boekpresentatie van zijn boek: "De dokter, de duif en de ambulance". Hester Tijl was in het winkelcentrum met haar fraaie zelfgemaakte kussens, haar stofjes en naaimachine.

Om de verschillende locaties wat meer op de kaart te zetten was dit jaar voor het eerst het spel "Schatten zoeken" ontworpen. Helaas wisten niet veel mensen van dit spel af en zijn er maar enkele deelnemers geweest die ook daadwerkelijk met de MAGISCHE DOBBELSTEEN hebben gegooid op één of twee locaties in Schalkwijk. Met het spel waren leuke prijzen te winnen zoals een KSS puzzel van 1000 stukjes, een KSS sneeuwbol, een KSS puzzel van 35 stukjes, een KSS mok en nog wat kleine prijzen. De winnaars worden nog benaderd!!
Meidengroep "the Syrens"

KSS 2013 werd afgesloten in het oude belastingkantoor (Belcanto), op zondag 6 oktober 2013, met een leuk optreden van de meidengroep "The Syrens" en onder het genot van een drankje.

Kortom, genoeg ingrediënten voor een geslaagd evenement. En dat bleek wel, want alle vier de dagen waren leuk, gezellig, spontaan, enerverend en o zo belangrijk: goed voor de saamhorigheid en het samenbrengen van mensen waarbij de thema's; nieuwe kennismaking, actief meedoen en laten zien dat het allemaal echt wel kan, centraal staan.

Laten we dat zo voortzetten! Volgend jaar weer zo'n leuke editie van Kunstschatten van Schalkstad bijwonen? Houd de site van Kunstschatten van Schalkstad in de gaten!

Hopelijk tot volgend jaar en als u graag mee wil doen schroom dan niet en geef u op tijd op!

Vriendelijke groet,
Namens de organisatie: Ngoma Kongo
Danny Gooyer (fotograaf, trommelaar en mede organisator)

Wij hopen dat u heeft genoten!

De foto's van het evenement staan op:
http://overall-pictures.nl/?page_...

Rest van de info: www.kunstschatten.blogspot.nl

filmpje van de Kia-Singers: http://www.youtube.com/watch?v=N-...

(er zijn en volgen meer video's van KSS2013)